Ajuntament de Reus
Exposició
br
Del 12 de Juliol al 23 de Setembre

Exposició «Caprichos» de Goya i Marià Fortuny, gravador

Descripció

Les dues sales expositives del Museu de Reus (raval de Santa Anna) presenten del 12 de juliol al 23 de setembre, les exposicions "Los 'Caprichos' de Goya, 80 estampes de 1799", i "Marià Fortuny, gravador. La col·lecció del Museu", 30 aiguaforts estampats per l'artista reusenc, entre 1860 i 1870, de la col·lecció del Museu de Reus.

«Caprichos» de Goya

La Sala Gran del Museu de Reus mostra la sèrie complerta dels 80 “Caprichos” que, Francisco de Goya y Lucientes, pintor i gravador aragonès (Fuendetodos, 30 de març de 1746 – Bordeus, 16 d’abril de 1828), va editar el 1799 i que representa una sàtira a la societat espanyola de finals del segle XVIII, principalment cap a la noblesa i la clerecia. Les àrees temàtiques principals d’aquesta sèrie són la superstició al voltant de les bruixes, contraposant la política absolutista a les llums de la raó; la vida i el comportament dels frares a través del món dels follets; la sàtira eròtica, que relaciona la prostitució i el posat de les celestines; així com, la crítica social dels matrimonis desiguals, de l’educació dels nens o de la Inquisició. La mostra acull títols com “El sueño de la razón produce monstruos”, “Chitón”, “Dios la perdone y era su madre”, “Ya van desplumados”, “Volaverunt”, “Linda maestra”, entre d’altres.

Aiguaforts de Marià Fortuny Marsal
La Sala Petita del Museu de Reus presenta la seva col·lecció de trenta exemplars d’aiguaforts de Marià Fortuny Marsal, de les 35 planxes conegudes, que en va fer com a gravador, mostrant l’obra més espontània i íntima de l’artista, en què explorà una gran capacitat creativa, allunyada de l’encotillament que el mercat exercia sobre la seva obra pictòrica. Les temàtiques de la seva obra gràfica, com la major part de la seva obra pictòrica, són l’orientalisme, els retrats o l’anomenat gènere de casaques, treballats però, des d’una vessant més creativa i amb una major llibertat a l’hora d’expressar-se, en comparació a la seva obra pictòrica de temàtica més comercial, encasellada o dirigida a una classe social molt adinerada. Són obres de l’etapa de maduresa creativa de l’artista, a la qual va arribar a partir de la dècada de 1860. La mostra acull títols com “Àrab vetllant el cos del seu amic”, “Família Marroquina”, “Els guardians de la Qasba de Tetuan”, “Serenade”, “Idil·li, Anacoreta”, “Tànger”, “La tiradora de cartes” o “Dos cardenals”, entre d’altres.

Lloc web

http://www.museudereus.cat/

Lloc


Error | capitalcultura.reus.cat

Error

El lloc ha trobat un error inesperat. Torneu-ho a provar més tard.