Ajuntament de Reus

GTranslate

br

16 de Juny 2017

Ampli ventall d'activitats a Reus aquest cap de setmana amb motiu de la Festa Major, el Corpus i la Capital de la Cultura Catalana

Els actes previs de la Festa Major de Sant Pere, el Corpus i la Capital de la Cultura Catalana Reus 2017 porten un ampli ventall d'activitats culturals i festives durant tot el cap de setmana a la ciutat. Aquest mateix divendres a les 19:00 h s'inaugura al Museu de la plaça de la Llibertat l'exposició “La festa sota el foc”, mentre a les 20:30 h es realitza un nou concert del cicle “Vermusic” al claustre de l'Institut Salvador Vilaseca, ambdós actes inclosos a la programació de la Capital de la Cultura Catalana. Aquest dissabte destaca la diada castellera de Sant Pere (18:00 h al Mercadal), la Festa dels Bous de Foc (20:30 h) i tot seguit la ballada dels Gegants i la Mulassa.

Aquest divendres la jornada finalitzarà amb un concert de gralles a càrrec de l'Aula de Sons des del campanar de l'església Prioral de Sant Pere, una actuació prevista a les 22:00 h i que té com a objectiu anunciar la proximitat de les festes de Reus. 

Divendres, dissabte i diumenge es pot veure a l'atri de Sant Sebastià de la prioral de Sant Pere el tradicional "Ou com balla" de 10:00 a 13:00 h i de 17:00 a 20:30 h.

Dissabte intens al Mercadal
Aquest dissabte 17 de juny a partir de les 10:30 h es realitzen al Mercadal ballades dels Gegants petits, la Mulassa petita i l'Àliga petita. A partir de les 11:00 h, a la plaça de la Farinera es celebrarà el 25è aniversari del Ball de Prims, amb demostració dels balls tradicionals, on es podran aprendre les danses del seguici de la Coordinadora de Danses Tradicionals de Reus. A les 12:00 h es faran diversos tallers de manualitats i vermut musical.

També aquest dissabte es porta a terme al Mercadal la Vermutada Popular del Vermut de Reus a partir de les 12:00 h, amb degustació de vermut Miró per a tots els assistents, amb animació musical, organitzat per l'Associació d’Amics del Vermut de Reus i la col·laboració de la Cambra de Comerç de Reus.

Durant la tarda de dissabte la plaça del Mercadal continuarà essent el centre neuràlgic de la festa, amb la diada castellera de Sant Pere (18:00 h) en la qual els Castellers de la Vila de Gràcia i els Castellers de Sant Cugat del Vallès acompanyaran la colla amfitriona, els Xiquets de Reus. En finalitzar la diada castellera es farà la cercavila dels Bous de Foc des del Campanaret (20:30 h), que s'acabarà al Mercadal amb la ballada dels Gegants i la Mulassa amb acompanyament musical de gralla i metall. A partir de les 21:30 h aproximadament es preveu l'actuació dels Bous de Foc i la Vedella de Foc, un acte de bèsties festives amb pirotècnia que permeten, en les seves evolucions a la plaça, el joc, ruixant d’espurnes el públic que les envolta. Per finalitzar l’acte encesa conjunta amb la col·laboració del públic amb bengales infantils, que es repartiran abans de l’encesa.

Diumenge, professó de Corpus i catifes de flors
Diumenge continuen diferents actes de Corpus, amb el Toc de Festa des del campanar a partir de les 10:00 h que anunciarà la sortida dels Gegants des de l'Ajuntament per recórrer els carrers de la ciutat. Des de les 18:45 h els Nanos, la Mulassa, els Gegants i l'Àliga es desplaçaran des de l'Ajuntament fins a la prioral de Sant Pere per participar a la professó de Corpus per diferents carrers del nucli històric de la ciutat. Com és tradicional, alguns d'aquests vials estaran guarnits amb catifes de flors amb motiu d'aquesta celebració. Cap a les 20:45 h al Mercadal es preveuen les darreres ballades dels Nanos, la Mulassa, els Gegants i l'Àliga per tancar la festivitat de Corpus.

També diumenge a partir de les 19:00 h es realitza a la plaça de la Llibertat el 56è Concurs de Colles Sardanistes. Enguany puntuable per a les colles grans i repesca per a colles de veterans per al Campionat de Catalunya, i puntuable per a les colles d’alevins, infantils, juvenils, grans i veterans per al Campionat Territorial de les Comarques Tarragonines i Lliure. Al final, sardanes per al públic. Organitza i coordina: Patronat Sardanista de Reus, amb l’actuació de La Principal de Tarragona.

L'App de Sant Pere, disponible
Ja es pot consultar l'app de Sant Pere, a través de l’aplicació de ciutat 'Reus City'. Aquesta vegada, l'app es fa ressó de la campanya preventiva contra les agressions sexistes a la Festa Major de Sant Pere «Estimo com vull i qui vull, si dic sí, triem on; si dic no, bona nit!». A més, els usuaris trobaran els continguts habituals com són la programació, la repercussió a les xarxes socials a través de l'etiqueta #SantPere2017, notícies de la Festa Major, i informacions sobre mobilitat com l'ocupació dels pàrquings, entre d'altres continguts.

Els actes previstos aquest cap de setmana a Reus i que es poden trobar al progrma de la Festa Major de Sant Pere 2017 són els següents: 

Divendres 16

 • De 10.00 a 13.00 i de 17.00 a 20.30 h, a l’atri de Sant Sebastià, a la PLAÇA DEL CASTELL, l’Ou com Balla.
 • 16.30 h, a la SALA INFANTIL DE LA BIBLIOTECA XAVIER AMORÓS, Tardes amb l’Agus, activitats de foment de la lectura amb Agustí Farré.
 • 17.30 h, al CARRER DE LA FONT, a l’establiment El Portal de Catalunya, Pintem els gegants amb Familyxic, un nou espai per a famílies amb xics petitons, on podreu dibuixar els gegants amb els més petits de casa. Organitza: Familyxic.
 • 18.00 h, a la PLAÇA DEL MERCADAL, Dirigeix-me, acte on podràs ser director d’orquestra durant uns minuts amb l’orquestra de grau professional de l’Escola de Música del Centre de Lectura.
 • 18.00 h, a la PLAÇA DE LA PATACADA, ARTIFEST, la festa de l’art de l’Espai Social Reus de la Fundació Catalunya La Pedrera. Tallers creatius, exposició, art en viu i actuacions musicals.
 • 18.30 h, a la PLAÇA D’EVARIST FÀBREGAS, Ulls Clucs, concurs gastronòmic. Endevinaràs què estàs menjant? Participa-hi! Més informació a www.facebook.com/elPallolReus/
 • 19.30 h, a la SALA MIQUEL VENTURA DEL CENTRE DE LECTURA, presentació del llibre La Doctora Cuent en la Provenza, de Pilar de los Hielos. Organitza: Escola de Lletres.
 • 19.30 h, a la SALA D’ACTES DEL CENTRE DE LECTURA, cicle Skyline, poc conegut: “Beijing, més enllà de la ciutat prohibida”, a càrrec de Gerard Altaió, poeta i assagista.
 • 20.00 h, al CENTRE CÍVIC LLEVANT, projecció de cinema de muntanya, amb les dues pel·lícules guanyadores del Cicle BBVA de Cinema de Muntanya, Festival de Torelló, premiades a l’edició 2016. Organitza: Associació Excursionista Catalunya de Reus.
 • De 20.00 a 2.30 h, al CARRER DE SANT LLORENÇ, mercadet d’intercanvi i festa-concert, per quart any consecutiu dins el programa de la Festa Major de Sant Pere, amb el show de DJ Pantoja, concert amb Sardina’s Golden Rule (soul, funk i rock) i sessió musical amb Mandrilia Selectors.
 • 20.30 h, al CLAUSTRE DE L’INSTITUT SALVADOR VILASECA, Vermusic amb Xavier Pié & MACC. Presentació del seu nou treball discogràfic Connexions, dins el cicle de concerts en espais singulars.
 • 20.30 h, a la SALA SANTA LLÚCIA, projecció de Casablanca, dins del cicle del Cineclub.
 • 22.00 h, al CAMPANAR, concert de gralles. Per cinquè any consecutiu, alumnes avançats de l’Aula de Sons ens anuncien la festa d’una manera molt especial, ja que hi ha dades que indiquen que al voltant del segle xv hi havia els ministrers tocant en “campanars, torres i cadafals” per anunciar festes i amenitzar actes.

Dissabte 17. La DIADA CASTELLERA DE SANT PERE, ELS GEGANTS I ELS BOUS DE FOC

 • De 10.00 a 13.00 i de 17.00 a 20.30 h, a l’atri de Sant Sebastià, a la PLAÇA DEL CASTELL, l’Ou com Balla.
 • 10.30 h, a la PLAÇA DEL MERCADAL, ballades de la Mulassa petita, els Gegants petits i l’Àliga petita per a tots els infants.
 • A partir de les 11.00 h, a la PLAÇA DE LA FARINERA, 25è aniversari del Ball de Prims. Demostració dels balls tradicionals, on podreu aprendre les danses del seguici de la Coordinadora de Danses Tradicionals de Reus.  A les 12.00 h, tallers de manualitats i vermut musical.
 • 11.30 h, a la BIBLIOTECA PERE ANGUERA, vermut d’obra del Col·legi d’Arquitectes de Tarragona i visita a la Biblioteca Pere Anguera a càrrec de Joan Tous.
 • 11.30 h, a la SALA SANTA LLÚCIA, Coleta – rara niña poeta, un contacontes teatralitzat a partir de l’obra de Gloria Fuertes, a càrrec de la companyia Expresa T. Preu: 3 € (socis, menors de 7 anys, presentant la Targeta Jove de l’Ajuntament, el carnet d’alumne del CNL o el de participant al Voluntariat per la Llengua o soci de FANOC), 5 € general.
 • 12.00 h, des del CAMPANAR DE LA PRIORAL, Toc de Festa, que anuncia la vigília de la festivitat de Corpus.
 • 12.00 h, a l’INSTITUT PERE MATA, vermut cultural/ visita teatralitzada, concert i vermut. Més informació al final del programa.
 • De 12.00 a 3 de la matinada, al PARC DE SANT JORDI, Pròlek, jornada ludicofestiva cultural, amb jocs tradicionals, animació infantil, concerts, diversos DJ, swing, espectacles, graffitis, decoració....
 • De 12.00 a 15.00 h, a la PLAÇA DEL MERCADAL, Vermutada Popular del Vermut de Reus. Degustació de vermut Miró per a tots els assistents, amb animació musical. Organitza: Associació d’Amics del Vermut de Reus. Col·labora: Reus Promoció i Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Reus. Patrocina: Vermuts Miró.
 • De 15.30 a 18.30 h, al CENTRE VILLABLANCA, VI Festa de Sant Joan de Villablanca. VI Festa de les Famílies per celebrar el 20è aniversari de les residències Mestral i Garbí, amb berenar amenitzat pel duet Almas Gemelas. També es podrà visitar l’exposició d’artesania del centre.
 • De 16.00 a 21.00 h, a la PLAÇA DE LA LLIBERTAT, exposició de vehicles descapotables d’inici del segle XX fins als anys setanta. Organitza: Grup d’Aficionats als Vehicles d’Època GAVE Reus.
 • 17.30 h, al CARRER DE LA FONT, a l’establiment El Portal de Catalunya, Pintem els gegants amb Familyxic, un nou espai per a famílies amb xics petitons, on podreu dibuixar els gegants amb els més petits de casa. Organitza: Familyxic.
 • 18.00 h, a la PLAÇA DEL MERCADAL, Diada Castellera de Sant Pere, amb els Castellers de la Vila de Gràcia, els Castellers de Sant Cugat i la colla amfitriona.
 • 18.30 h, pels CARRERS DEL NUCLI ANTIC, cercavila del Canó de les Festes. Pólvora, música i sàtira per convidar a la festa.
 • 18.30 h, des de la PLAÇA DEL DR. SABATER i pel centre de la ciutat, cercavila de la Banda Verge de Misericòrdia. Recorregut: plaça del Dr. Sabater, carrer de Sant Joan, raval de Jesús i tomb de ravals fins a la plaça de Prim, on tindrà lloc l’exhibició de lluïment.
 • 20.30 h, al TEATRE FORTUNY, Artis Dansa, festival de final de curs de l’Escola Artis-Fraga.
 • 20.30 h, des del CAMPANARET, cercavila dels Bous de Foc, amb la participació dels Bous i la Vedella de Foc, que passarà pel carrer de Llovera, plaça de Prim, carrer de Monterols i plaça del Mercadal.
 • Cap a les 20.30 h, un cop finalitzada la Diada Castellera, a la PLAÇA DEL MERCADAL, ballades de la Mulassa i dels Gegants amb l’acompanyament musical de gralla i metall.
 • 21.30 h, a la PLAÇA DEL MERCADAL, actuació dels Bous de Foc i la Vedella de Foc, un acte de bèsties festives amb pirotècnia que permeten, en les seves evolucions a la plaça, el joc, ruixant d’espurnes el públic que les envolta. Per finalitzar l’acte encesa conjunta amb la col·laboració del públic amb bengales infantils, que es repartiran abans de l’encesa.

Diumenge 18. LA PROFESSÓ DE CORPUS

 • 8.00 h, des del MAS IGLESIAS, Bici-pícnic a la vil·la romana de Centcelles per descobrir el tresor que amaga la cúpula d’aquest monument emblemàtic del món romà. El camí fins a Constantí amaga alguna sorpresa... Agafeu els llums! A partir dels 12 anys. Donatiu: 5 €, gratuït per als associats de BiciCamp (inclou l’entrada al museu). Inscripció limitada a 30 persones. Organitza: BiciCamp.
 • De 9.00 a 10.00 h, a la PLAÇA DEL MERCADAL, concentració i posterior sortida del XXI Ral·li de Cotxes Històrics Costa Daurada. Organitza: Biela Club 600 Clàssics Històrics de Reus.
 • 10.00 h, des del CAMPANAR, Toc de Festa, que anuncia la sortida dels Gegants des de l’Ajuntament per recórrer els carrers de la ciutat.
 • De 10.00 a 13.00 i de 17.00 a 20.30 h, a l’atri de Sant Sebastià, a la PLAÇA DEL CASTELL, l’Ou com Balla.
 • 12.00 h, al RESTAURANT CAPSA GAUDÍ, electrovermut de Reus. Reserves a Casa Coder, Capsa Gaudí i web d’electrovermut de Reus.
 • 12.30 h, a la PRIORAL DE SANT PERE, celebració de la missa.
 • 17.00 h, al TEATRE FORTUNY, Artis Dansa, festival de final de curs de l’Escola Artis-Fraga.
 • 18.30 h, a la PRIORAL DE SANT PERE, ofici religiós, celebració de la missa.
 • 18.45 h, des de l’AJUNTAMENT, anada dels Nanos, la Mulassa, els Gegants i l’Àliga a la professó de Corpus.
 • 19.00 h, a la SALA SANTA LLÚCIA, estrena del musical Annie, a càrrec del grup de teatre Arrelats, amb l’acompanyament musical de l’orquestra Símfim d’Arrelats. Preu: socis 6 €, general 8 €.
 • 19.00 h, a la PLAÇA DE LA LLIBERTAT, 56è Concurs de Colles Sardanistes. Enguany puntuable per a les colles grans i repesca per a colles de veterans per al Campionat de Catalunya, i puntuable per a les colles d’alevins, infantils, juvenils, grans i veterans per al Campionat Territorial de les Comarques Tarragonines i Lliure. Al final, sardanes per al públic. Organitza i coordina: Patronat Sardanista de Reus, amb l’actuació de La Principal de Tarragona.
 • 19.30 h, a la PORTA DE LA PRIORAL, ball solemne curt de l’Àliga. Tot seguit, PROFESSÓ DE CORPUS. Toc General de Festa. Professó encapçalada pels Nanos, la Mulassa, els Gegants i l’Àliga. Precediran el seguici religiós amb la creu processional els representants de les confraries amb els penons i estendards, els nens i nenes que fan la primera comunió, l’escolania i la capella de cantors, el Santíssim sota tàlem, els vicaris i rectors de les parròquies i el prior. Tancaran la professó els fidels, cantant himnes eucarístics. En diferents indrets del recorregut es podran veure catifes de flors. Recorregut: plaça de Sant Pere, carrer del Fossar Vell, raval de Sant Pere, carrer de Sant Pere Apòstol, carrer de l’Hospital, carrer de la Presó, plaça de la Farinera, carrer de Santa Anna, raval de Santa Anna, plaça de Prim, carrer de Monterols, plaça del Mercadal, carrer Major i plaça de Sant Pere.
 • 20.30 h, al TEATRE FORTUNY, Danses Urbanes, festival de final de curs de l’Escola Artis-Fraga.
 • 20.45 h, a la PLAÇA DEL MERCADAL, fi de la festivitat de Corpus amb les darreres ballades dels Nanos, la Mulassa, els Gegants i l’Àliga.

Organitza:

Amb el suport:

Generalitat de Catalunya Departament de Cultura
Diputació de Tarragona

Mecenes de la Capital:

Patrocinadors:

Amics de la capital:

Mitjans patrocinadors:

Mitjans col·laboradors: