Ajuntament de Reus

GTranslate

br

19 de Juny 2017

Presentació del Ball parlat de Marcos Vicente, aquest dimecres al jardí de Cal Rull

En el marc dels actes de la Festa Major de Sant Pere, aquest dimecres 21 de juny a les 18:30 h es presenta al jardí de la Casa Rull (carrer de Sant Joan, 27) la recuperació d'un ball parlat tradicional que s'incorporarà a la festa reusenca com a element festiu. Es tracta d'una iniciativa conjunta entre les escoles Vitxeta i Pi del Burgar, que han treballat en la part ballada i la part musical dins un projecte educatiu que inclou el teatre i la música com a eines d'aprenentatge.

La presentació d'aquest element festiu és una de les novetats d’aquesta edició de la Festa Major, que coincidint amb la Capital de la Cultura Catalana Reus 2017 dóna un especial protagonisme als infants. En aquest sentit, també també serà novedós el Toc de Festa Major Petita des del campanar de Sant Pere, que precedirà la sortida del seguici festiu petit el dia 27 de juny a les 18:00 h.

Un ball parlat
El Ball de Marcos Vicente es pot catalogar dins el gènere dels Balls parlats. Es tracta d'un ball popular que era interpretat només per homes, d'argument senzill i planer, on amb l’excusa d’una història de pirates es parla de l’eterna lluita entre el bé i el mal.

El ball explica la història d’aquest personatge valencià que renega dels seus i com a pirata fa mil malifetes, fins que per casualitat es retroba amb les seves filles que havia abandonat, recapacita i abandona la seva vida delictiva. Aquest ball es basa en una història de tipus llegendari entre uns pirates turcs i les seves incursions a les terres valencianes al segle XVI.

El Ball de Marcos Vicente, tot i ara ser desconegut, va ser un dels més populars i havia estat estès per bona part de la Catalunya Nova, sobretot pel Camp i el Penedès. Està documentat que es ballava a Reus (1878), Tarragona (1900), Sant Pere de Ribes (1903), el Vendrell (1897) i Maspujols, entre altres localitats.

A Reus va ser un ball popularíssim, ho demostra el fet que va ser el darrer ball a desaparèixer, es guarden fotografies de les seves darreres sortides el 1916 i el 1928 i fins i tot el seu text va ser editat.

Organitza:

Amb el suport:

Generalitat de Catalunya Departament de Cultura
Diputació de Tarragona

Mecenes de la Capital:

Patrocinadors:

Amics de la capital:

Mitjans patrocinadors:

Mitjans col·laboradors: