Ajuntament de Reus
Tradició i festes populars
br
Del 26 de Maig al 28 de Maig

II Simposi internacional de focs a la Mediterrània

Descripció

Manifestacions festives en les quals els foc té un paper destacat. El simposi tindrà com a eix central les festes d’hivern i està distribuït en diferents àmbits: festes i fogueres de Sant Antoni i festes de mitja quaresma.

 

Activitats prèvies:

Divendres 12 de maig, 19.30 h. Presentació del II Simposi de Focs Festius de la Mediterrània a la Sala Santa Llúcia amb la inauguració de l’exposició «Falles i fogueres. Focs festius als Països Catalans», producció del Museu Etnològic de Barcelona, i xerrada a càrrec de Salvador Palomar.

Dimarts 16 de maig, 19 h. al Museu de Reus (Pl. de la Llibertat),inauguració de l’exposició «Sant Antoni, festa major d’hivern» a càrrec de Pep Fornés, director del Museu Etnològic de Barcelona.

Divendres 19 de maig, 19.30 h. conferència «Les fogueres de Sant Joan a Reus» i projecció de fotografies de fogueres locals, al Centre Cívic del Barri Gaudí. a càrrec de Salvador Palomar i Ferran Sugranyes.

 Dimecres 24 de maig, 19.30 h., a l’Arxiu de Reus. conferència «El foc a la festa: entre la necessitat i el simbolisme» a càrrec d’Ezequiel Gort.

 

 

Jornades del simposi. 26, 27 i 28 de maig

Divendres 26 de maig

16 h: Recepció dels participants
17 h: Conferència de Josefina Roma, «Festes d’hivern, el triomf de la vida»
18 h: Acte institucional d'inauguració del simposi
18.30 - 21h: Comunicacions sobre el foc a les festes d’hivern. La Fia-Faia. Atxes, falles i aixames de Nadal a Reis (Petrer, la Riera de Gaià, Tona, Taradell, Villores, Xixona...). El ball del Tio Tio a la Catalunya Nord...
22.30h, sala Santa Llúcia: Vetllada de música tradicional catalana i occitana amb Corrandes són Corrandes i Eths quate de Comenge.

Dissabte 27 de maig

9 h: Acreditacions
10 h: Conferència de Ricard Català, «La festa de les Falles: d'un festeig marginal a una festa patrimonial»
10.45 h: Conferència de Javier Armenteros, «Las lumbres de San Anton en Jaén»
Descans
12-14 h: Presentació de les comunicacions sobre la festa de Sant Antoni a Ascó, Canals, el Matarranya, l'illa de Mallorca, la santatonà del Forcall, la focara de Novoli (Itàlia)...
Dinar
16.30 h: Comunicacions sobre la festa de Sant Antoni. Les tonades de de la festa al nord del País Valencià
17 h. Conferència de Bernat Menetrier, «Eras hèstas deth solstice d'estiu en Aran e Comenge»
Descans
18-21 h: Comunicacions sobre focs festius de tot l'any. La nit de Sant Joan, la Flama del Canigó, la Cremada del Dimoni a Badalona, els Fanalets de Sant Jaume a Lleida, la Focara de Novoli...
21 h: Sortida des de la Sala Santa Llúcia fins a la plaça de Sant Pere amb toc de festa major, acompanyats dels grallers Ganxets, encesa de la teiera al peu de campanar i anada fins la plaça del Mercadal, acompanyats de tonades de Sant Antoni del Principat amb Bufalodre.
Al Mercadal, partir de les 21: Fogueres i foguerons, sopar i música. Cançons de sa Pobla (Mallorca) i del Maestrat, corrandes...

Durant el simposi hi haurà una parada de llibres sobre festes i cultura popular (Tradillibreria) a la sala Santa Llúcia, que també disposa de cafeteria i espais de treball.
El dissabte a la tarda,de 18 a 20h, hi haurà projecció de videos sobre el foc i les festes a la sala del Castell (Pl. del Castell, 3)

Diumenge 28 de maig

10.30h: Presentació del manual de bones pràctiques en les falles, després de ser designades Patrimoni Immaterial de la Humanitat.
11 h: Presentació del Calendari de falles elaborat per la Universitat de Lleida amb ajut d'Eth Ostau Comengés. 11.30 h: Presentació de les actes del I Simposi de Focs Festius. Vic, 2016
12.30h Conclusions i relleu

 

Lloc

Sala Santa Llúcia


Altres actes al Maig

Organitza:

Amb el suport:

Generalitat de Catalunya Departament de Cultura
Diputació de Tarragona

Mecenes de la Capital:

Patrocinadors:

Amics de la capital:

Mitjans patrocinadors:

Mitjans col·laboradors:


C/Sant Joan, 27 - Reus

977 010 200

[email protected]