Història i patrimoni
br
14 de Juliol

Reus 1937. Mirant el cel foradant la terra

Descripció

Reconstrucció histórica del període de la Guerra Civil a Reus, concretament 3 dies de l’any 1937.
En el marc de la commemoració dels 80 anys dels bombardejos a la ciutat per part de l’exèrcit sublevat, es duran a terme activitats artístiques i divulgatives que reflecteixen la vida quotidiana a la reraguarda.

Context 

El 2017 es compliran 80 anys del primer bombardeig aeri que pateix la ciutat de Reus en tota la seva història. Aquell abril de 1937 es va produir el primer d’uns quants bombardejos que estendrien el terror entre la població civil reusenca que vivia a la rereguarda del front d’Aragó i de l’Ebre.


Des de llavors, van transcórrer dos anys de pànic i terror, mirant el cel i foradant el terra per intentar garantir la seguretat de la població. És per això que a Reus es van perforar kilòmetres de galeries i passadissos subterranis. Refugis públics i privats que convertien el subsòl de la ciutat en un autèntic laberint de corredors foscos i humits. La sirena sonava quasi cada dia, usurpant l’autoritat del campanar, que va quedar mut, astorat veient com avions bombardejaven la població civil.Al mateix temps, l’exèrcit republicà allistava a nois i homes per anar al front. Expropiava fàbriques i terrenys. I les forces anarquistes ho aprofitaven per fer la seva revolució llibertaria i anticlerical.


“Fa prop d’un més que la ciutat de Reus ha rebut el primer bombardeig. Unes aeronaus van sobrevolar la ciutat deixant anar bombes que van destruir algunes cases. Des de llavors, passen cada dia o cada dos dies. No tiren més bombes, però obliguen a fer sonar les sirenes que atemoreixen als civils i creen el pànic.”

Altres actes al Juliol

Organitza:

Amb el suport:

Generalitat de Catalunya Departament de Cultura
Diputació de Tarragona

Mecenes de la Capital:

Patrocinadors:

Amics de la capital:

Mitjans patrocinadors:

Mitjans col·laboradors: