Festa Major
br
Del 01 de Juny al 31 de Desembre

Ara toca festa

Descripció

Exposició sobre el patrimoni festiu de la ciutat, és oberta a visites des del 2009, al Museu de Reus (plaça de la Llibertat)
Aquesta exposició vol fer viure i sentir les festes majors reusenques, més enllà dels dies de la seva celebració, al mateix temps que vol donar a conèixer els trets bàsics de la seva història, els seus components i els costums que en formen part.

L'exposició vol apropar els visitants a la festa amb tots els sentits: des de la recreació visual –amb prop de 200 fotografies, documentals de diferents èpoques i una recreació digital de la plaça del Mercadal, a la sonoritat de la festa, farcida de tonades tradicionals, sons i esclats pirotècnics. Vol donar a conèixer la gastronomia vinculada a les festes majors i possibilita al visitant tocar simbòlicament la festa, en un recorregut obert pels diferents àmbits de l'exposició, que no s'han de seguir necessàriament en un ordre determinat.

Ara toca festa  parla de la tradició de Sant Pere i la Mare de Déu de Misericòrdia com a patrons de la vila, la història de les festes i les solemnitats de caire religiòs o cívic que la ciutat celebrava. També dels actes –el foc de Sant Joan, el pregó, les completes, el migdia del 29 de juny, l'ofici, la professó de Sant Pere, l'Aplec Baix Camp, el correfoc o l'anada del seguici festiu al santuari de Misericòrdia. dels elements que la composen: els Gegants, els Nanos, la Mulassa, l'Àliga, els castells, els balls –de Bastons, de Prims, de Gitanes, de Mossèn Joan de Vic, de Cercolets,de Cavalets, de Galeres, de Valencians...– el Ball de Diables, el Carrasclet, el Drac, el Lleó, la Víbria, el Basilisc, el canó... Es mostra la bandera antiga de la ciutat, o alguns exemples de les medalles que lluien els regidors a la professó als segles XIX i XX, així com una selecció de programes i cartells de diverses èpoques.

Entre les peces que es poden veure a l'exposició hi ha una selecció dels mascles emprats per a muntar la Tronada en els segles XIX i XX, amb alguns estris emprats pels artesans pirotècnics per a la seva prepració. Destaquen especialment els gegants de Reus –vitxets, moros i indis– bastits al tombant dels segles XVIII i XIX, amb les estructures de fusta i els vestits més antics que es conserven. Amb motiu de la restauració que s'ha fet de les peces s'han fet visibles els ulls de vidre originals d'aquest gegants. També es poden veure els nanos originals de l'artista reusenc Modest Gené. Aquestes peces, que inspiren els nanos actuals, van ser fets el 1947 i substituïts posteriorment, a causa del seu pes, per les parelles actuals, fetes per David Constantí, el 1969. A l'exposició es poden veure vestits antics del ball de diables, algun de més de cent-cinquanta anys d'antigüetat i maces velles emprades a les festes.

Lloc


Organitza:

Amb el suport:

Generalitat de Catalunya Departament de Cultura
Diputació de Tarragona

Mecenes de la Capital:

Patrocinadors:

Amics de la capital:

Mitjans patrocinadors:

Mitjans col·laboradors: