Ajuntament de Reus

Capital de la Cultura Catalana 2017

Reus és la Capital de la Cultura Catalana durant el 2017 i s'adreça a tot el domini lingüístic i cultural català. Té com a objectius els de contribuir a ampliar la difusió, l'ús i el prestigi social de la llengua i la cultura catalanes, incrementar la cohesió cultural dels territoris i, finalment, promocionar i projectar el municipi designat com a Capital de la Cultura Catalana, tant a l'interior com a l'exterior del país.

br

Tot un seguit d’activitats culturals durant tot el 2017

Festivals, espectacles, trobades, exposicions, rutes i moltes propostes més repartides al llarg de l'any.

91 Arts escèniques

7 Arts plàstiques i visuals

8 Coneixement, creativitat i innovació

28 Històric i patrimònic

43 Literatura i pensament

34 Tradició i festes populars

Missatges institucionals

Un any ple d'art, tradició, coneixement i història. Amb aquesta voluntat Reus esdevindrà una ciutat de referència durant el 2017 arreu de Catalunya.

br

El 13 d’octubre de 2014, en l’acte de designació de Reus com a Capital de la Cultura Catalana 2017, els reusencs vam assumir amb orgull el repte de viure una experiència amb la qual volem refermar el nostre compromís amb la cultura.

El prestigi de festivals com el Trapezi o el Memorimage, la progra- mació teatral, la vitalitat de la Festa Major i la intensa agenda d’acti- vitats dels equipaments municipals i de les entitats fan de Reus una ciutat culturalment activa i atractiva. I això, afegit a l’esforç que s’ha fet per difondre el patrimoni cultural, ha convertit Reus en una des- tinació interessant per a públics molt amplis, amb el patrimoni mo- dernista i el referent universal de Gaudí com a reclams destacats.

Hi ha encara moltes més vies per explorar, altres espais per ampliar el ventall d’opcions que la ciutat ofereix, i és en aquesta línia que s’emmarca el fet de ser Capital de la Cultura Catalana el 2017, un any en què Reus serà també protagonista amb la celebració dels Jocs del Mediterrani.

Cultura i oci són, sens dubte, el dos grans vectors que marquen avui la nostra capacitat d’articular una oferta de ciutat potent, capaç de seduir els reusencs i les reusenques i els visitants de fora, in- cloent-hi els turistes internacionals que s’acosten a la Costa Dau- rada. És una possibilitat real que obre la porta a la consolidació d’iniciatives professionals diverses, des de la restauració a l’oci, i que per tant contribueix a la dinamització econòmica. El paper de l’Ajuntament és fer d’altaveu d’aquestes iniciatives amb un reclam suggerent que hi doni cohesió i faci que la visita a la ciutat sigui, cada vegada, una nova descoberta. En definitiva, fer de la cultura un instrument poderós per explicar el potent dinamisme de Reus.

Des d’aquestes pàgines, us convido a participar en aquest gran projecte de futur encarat al 2017 però que té intenció i voluntat d’anar molt més enllà.

br

Carles Pellicer i Punyed
Alcalde de Reus

Reus, amb una trajectòria històrica, cultural i comercial tan potent com peculiar, forma part de la segona àrea metropolitana de Catalunya. La ciutat acull un patrimoni cultural de primer ordre, amb un important pes del modernisme, que es complementa amb un fortíssim i vivíssim teixit associatiu: de les prop de 520 entitats reusenques, més de 350 tracten l’àmbit cultural. El festival de circ Trapezi, que se celebra des de 1997, i tota mena d’altres festivals, la xarxa de teatres i de companyies d’arts escèniques, els museus i les festes tradicionals configuren, juntament amb altres manifestacions i actuacions, la cultura reusenca, ara innovadora, ara tradicional.

Reus té un ric, variat i nombrós calendari d'activitats culturals, que es distribueixen durant tot l'any i que es complementen amb les programacions estables dels teatres Fortuny, Bartrina, Bravium i Sala Santa Llúcia, a més de l'Orfeó Reusenc i Cal Massó, així com les exposicions d'art, ja siguin organitzades pel mateix Ajuntament de Reus o per diferents galeries de la ciutat.

Amb la Capital de la Cultura Catalana 2017 Reus té l'oportunitat de posicionar-se novament en l'àmbit de la cultura i projectar-se a tot el país. És amb la projecció de ciutat i amb l'ajut inestimable dels seus conciutadans, comerços i empreses, que el lligam entre la cultura i el món socioeconòmic pot acabar de donar l'empenta definitiva perquè la innovació i el coneixement transformin culturalment la ciutat.

Sóc conscient que tot bon projecte necessita temps per a madurar, com el bon vi, i consolidar-se. Però per això cal trencar -sempre que sigui necessari– vells esquemes i crear-ne de nous i aconseguir, així, amb noves inèrcies, consolidar els nous reptes, els nous projectes. Perquè la cultura és tradició i modernitat, és un canvi continu partint del nostre fil conductor de la catalanitat.

Reus és una ciutat amb molt de sentiment. I és aquest sentiment que dóna força als seus ciutadans per a ser emprenedors i creatius, també, en l'àmbit cultural.Ara tenim una oportunitat única. I qui diu única diu que s'esdevé cada 50 anys. Aprofitem-la i gaudim d'aquesta festa contínua que tindrà lloc tot el 2017 i que de ben segur ens portarà manifestacions noves que la ciutat sabrà aprofitar per a projectar-la cap al futur. Visca Reus i visca la cultura!

Llegir tot l’escrit

br

Montserrat Caelles i Bertran
Regidora de Cultura i Projecció de Ciutat

Com a Capital de la Cultura Catalana 2017, Reus pretén adreçar-se, en primer lloc, als seus conciutadans, però també a tot el domini lingü.stic cultural català com a referent de patrimoni, coneixement i innovació cultural.

Amb aquesta celebració la ciutat té l’oportunitat de consolidar-se com la capital cultural del sud del país. Reus és l’exemple perfecte de l’equilibri –demostrat al llarg de la història– entre la modernitat i la tradició. D’una banda, va ser la primera ciutat catalana a crear el primer ateneu, com ho fou el Centre de Lectura el 1859, i cal dir que també ha acollit moviments com el modernisme, que deixaren petjada a la ciutat, sobretot arquitectònicament i literària. . D'una altra, ha sabut conservar molt bé festes populars ancestrals i que han arrelat molt a la societat reusenca, com la Festa Major de Sant Pere o el Corpus, a més de tenir una riquíssima xarxa d'entitats (diables, castellers, bastoners, esbarts...).

Cal afegir que Reus és una ciutat peculiar pel que fa a la creació de personatges i mites que han estat locals i nacionals i, en alguns casos, universals, alguns dels quals han tingut una vida de pel•lícula. Antoni Gaudí fou un visionari del seu temps, i des de fa decennis que és un referent mundial; el general Prim, tot i ser president del Consell de Ministres espanyol, destacà pel seu regionalisme -la llavor del primer pre-catalanisme de l'època– en pro de Catalunya i fou la baula militar entre Rafel Casanova i el coronel Francesc Macià; Eduard Toda, un altre avançat del seu temps, arqueòleg, egiptòleg i diplomàtic; Roseta Mauri, la ballarina i musa d'artistes impressionistes; més modernament, i amb un altre àmbit d'actuació molt diferent, Andreu Buenafuente ha traspassat la frontera de l'humor local per esdevenir un referent en l'humorisme català i també espanyol contemporani, i el dramaturg Lluís Pasqual revolucionat l'escena teatral a Catalunya, Espanya, França i Itàlia.

Amb aquesta voluntat genuïna i gens provinciana de mantenir les tradicions i, alhora, d'incorporar novetats foranes i d'exportar els seus genis i els seus descobriments a tot el món, Reus Capital de la Cultura Catalana 2017 vol convertir l'esdeveniment amb una festa permanent de la cultura en què diversió i coneixement vagin lligats de la mà. Vetllarem perquè Reus sigui una festa, però també perquè el coneixement de la cultura reusenca es transmeti a les noves generacions. Alhora, incorporarem noves expressions culturals lligades al coneixement, la creativitat i la innovació, i procurarem donar un nou impuls a sectors culturals emergents així com els seus principals artistes per poder transformar la cultura de la ciutat.

Els cinc eixos en què es basa Reus Capital de la Cultura Catalana 2017 són els següents:

Història i patrimoni: tot allò que representa el coneixement i els béns materials que expliquen el nostre passat d'acord amb expressions culturals (materials, visuals, etc.) com l'arquitectura, la fotografia, la pintura, l'escultura o el paisatge té cabuda a Reus Capital Cultural. Reus té un valuós patrimoni que amb la col•laboració d'arxius, biblioteques, museus i altres equipaments cal continuar difonent i divulgant.

Tradició i festes populars: recull tot el conjunt de costums que, generació rere generació, la ciutat ha anat transmetent amb la inclusió, des de sempre, però també els darrers decennis, de noves expressions culturals arribades d'altres països. La cultura popular, el folkore, la gastronomia, les danses i els balls populars i el joc tradicional formen part d'aquest eix.

Llengua, literatura i pensament: aquests tres conceptes ens permeten que la comunicació, l'art d'escriure i l'elaboració d'idees es manifestin com a expressions de cultura. En aquest sentit, els debats d'idees, les exposicions o els actes i rutes literàries seran algunes de les actuacions que trobarem. Caldrà fer un èmfasi especial en la llengua pròpia del país, el català, mitjançant actuacions que la reivindiquin, però també hi haurà actuacions expressades en llengua castellana i amb altres llengües de cultures nouvingudes els darrers anys.

Arts i creació: la cultura de compondre des del no-res, la més imaginativa, engloba una gran diversitat d'àmbits artístics. D'una banda, les arts escèniques com el teatre, la música, la dansa, el circ i l'òpera; de l'altra, les arts plàstiques i visuals com la pintura, l'escultura, el cinema, la fotografia, el còmic, el joc i la joguina i l'art al carrer.

Coneixement, creativitat i innovació: és la cultura més nova i més emergent, que s'expressa a partir de les xarxes socials, dels laboratoris culturals o dels videojocs. Per exemple, la innovació cultural pot connectar patrimoni històric i noves tecnologies, com és el cas de la geolocalització del patrimoni de la ciutat. La divulgació de la cultura científica, que forma part d'aquest eix, és una tendència cultural consolidada des de fa uns anys.

Llegir tot l’escrit

br
Així, doncs, que tingueu una bon any cultural. Que comenci l'espectacle!

DESCARREGA EL FOLLETÓ PROMOCIONAL

DESCARREGAR

Organitza:

Amb el suport:

Generalitat de Catalunya Departament de Cultura
Diputació de Tarragona

Mecenes de la Capital:

Patrocinadors:

Amics de la capital:

Mitjans patrocinadors:

Mitjans col·laboradors:


C/Sant Joan, 27 - Reus

977 010 200

[email protected]